Met het ouder worden leer ik meer en meer rekening houden met mezelf. De kinderen worden zelfstandiger waardoor ik meer tijd krijg om te genieten van het leven. Het lichaam laat het al eens afweten waardoor ik eens te meer besef hoeveel genieten van het hier en nu waard is.

Al maanden zeg ik dat ik eens een keer meer iets wil gaan drinken in de lokale spelherberg. Vriendelijk volk, gedeelde interesses en heelijke thee (ook bekend voor het betere bier – waar ik zelf vriendelijk voor bedank). Toch slaag ik er zelden in om er ook effectief te geraken.
Zo had ik met mijn man afgesproken om gisterenavond samen te gaan. Uiteindelijk viel hij ‘s avonds in de zetel en was er met geen stokken uit te krijgen. Zelf had ik echt wel zin en besloot de koe bij de horens te pakken. Vroeger zou ik het niet gedurfd hebben maar gisteren ben ik op mijn eentje iets gaan drinken. Deugd dat dit deed. Een babbel, wat frisse lucht op de wandeling heen en ook weer terug. Zeker voor herhaling vatbaar.

Vandaag overheerste drukte in huis. Voor het avondeten trok ik me terug in de tuinkamer. Rustig een boekje lezen. Vroeger zou ik ook hiermee moeite gehd hebben. Overdreven moeder kloek zou zich zorgen maken dat de kinderen de tuinkamer niet vinden wanneer het echt nodig is. Tegenwoordig weet ik beter. Een tuin tussen mij en hen overleven ze echt wel.

Die tuinkamer gebruik ik wel meer. Meditatie, lezen, tekenen … al de dingen waarvoor geen schermpje nodig is en waar ik alleen van kan genieten, die kunnen perfect daar. Ik hou van mijn gezin, maar af en toe heb ik nood aan tijd voor mezelf zonder de achtergrondgeluiden dat leven in een gezin met zich meebrengt. Bv. het heerlijke zingen en dansen van mijn dochter, het geluid van potten en pannen wanneer mijn man kookt, het schatergelach van mijn zoon wanneer hij met vrienden bezig is.

Stiekem droom ik van een eigen studio waar mijn creativiteit de vrije loop krijgt. Een plek die ik helemaal mag inrichten naar mijn zin.
Of een verhuis maar het zuiden van Frankrijk. Een huisje met terras. In de ochtend naar de vroegmarkt voor boodschappen, plaatselijk terrasje doen om wat met de buurtbewoners te praten. In de namiddag als een kluizenaar thuis om te koken, gamen, lezen, … Om dan ‘s avonds vanaf mijn terras de zon te zien ondergaan. – Het simpele leven op een rustiger tempo.

Mijn droomhuis ergens in het zuiden van Frankrijk.
Onze tuinkamer waar het heerlijk rustig is.