auteur: Dominik Spenst

Ik ben nu een maand bezig in ‘het 6 minuten dagboek’ van Dominik Spenst. Het past perfect in mijn huidige periode van iets gezonder proberen leven. Een periode die ondertussen twee jaar bezig is. Het gaat niet altijd even vlotjes, met vallen en opstaan, maar zeker een hele stap vooruit in vergelijking met 5 jaar terug.


De essentie van het boek is simpel. Schrijf jezelf gelukkig door iedere dag even stil te staan bij datgene waar je dankbaar voor bent. Denk in de ochtend even na wat je tijdens de dag gaat doen waar je gelukkig van wordt. En ’s avonds bekijk je dan de dag. Wat was je goede daad van vandaag? Wat kon beter? En welke leuke dingen heb je meegemaakt.
Daarnaast zijn er weekvragen die je laten nadenken over grotere elementen in je leven. Enkele van mijn favorieten tijdens deze eerste maand zijn:

  • Laten we even teruggaan in de tijd: als je jezelf van tien jaar geleden kon bellen en dertig seconden lang mocht praten, elk advies zou je jezelf dan geven?
  • Wat zijn op dit moment de drie belangrijkste zaken in je leven? Waar wil je echt je tijd en energie in steken?

En elke dag krijg je een citaat mee om even bij stil te staan. Misschien vind ik die nog het leukste van allemaal. Enkele voorbeelden:

  • De man die bergen verzet, begint met het weghalen van kleine steentjes. Confucius
  • Het geheim van veranderen is niet al je energie richten op vechten tegen het oude, maar op nieuwe dingen opbouwen. Socrates
  • De hoogste beloning voor iemands inspanningen is niet wat hij ervoor krijgt, maar wat hij erdoor wordt. John Ruskin

In de eerste maand is pijnlijk duidelijk geworden dat er nog werk aan de winkel is als ik een gezonde levensstijl wil krijgen. Dus drie grote doelen voor de komende maanden.

  1. Elke week drie keer een uur wandelen. (Ik zou graag toevoegen, tweemaal per week met de fiets naar de school van dochterlief gaan, maar als deze ochtend een indicatie was, dan kan je mij begraven als ik dit doe. Daar is nog werk aan de winkel.)
  2. Veel meer fruit eten.
  3. Niet meer snoepen in de avond.

Die eerste twee gaan me wel lukken. Wandelen doe ik al enige tijd en ik blijf een stok achter de deur staan hebben. Meer fruit eten is kwestie van eraan te denken en ik hoop dat dit dus relatief gemakkelijk in de praktijk te brengen is. Maar niet meer snoepen in de avond, dat wordt een opgave. Ik probeer het al enige tijd en het lukt me meer niet dan wel. Maar ik blijf volhouden. Deze week nog niet gesnoept na het avondeten. Ik voel mijn lichaam roepen om suiker, vet, zout, alles wat ongezond is. Maar voorlopig is mijn koppigheid nog groter.


Nu is een gezonde levensstijl niet enkel gebaseerd op meer bewegen en minder snoepen. Er is ook nog zoiets als een gezonde geest. Maar in essentie komt dat neer op hetzelfde. Opletten welk eten je je geest geeft. Elke dag word ik gebombardeerd met ideeën, beelden, reclame, nieuws, … Dat komt allemaal binnen en je geest moet dit een plaats geven. Als ik bijvoorbeeld elke dag naar series over misdaad zou kijken (vb: criminal minds, NCIS, CSI, …) dan voed ik mijn geest elke dag met geweld. Ook games zijn vaak gewelddadig. Mijn geest zal dan ook sneller naar geweld grijpen wanneer ik mezelf in een moeilijke situatie bevind. Je handelen wordt immers bepaald door datgene wat je geest bevat. Oppassen met het soort eten ik mijn geest geef, is dus essentieel voor een goede gezondheid.


In praktijk houd dit voor mij in dat ik veel minder TV kijk en oppas met wat ik kijk. NCIS staat nog steeds op mijn lijstje hoor. Vind ik veel te leuk om te laten. Maar daarnaast beperk ik mij tot luchtigere dingen. Verder lees ik veel meer dan vroeger en probeer daar gezonde geestelijke voeding te halen. Mindfull door het leven gaan helpt me hier ook heel erg vooruit. Als ik gespannen word, probeer ik steeds even terug naar mijn adem te gaan. Even een pauze voor ik een reactie geef die ik me achteraf beklaag.
Door het dagboek krijg ik een veel betere kijk op wat ik nu eigenlijk wil, waar ik gelukkig van word en hoe ik dit verder kan uitwerken. Een echte aanrader als je het mij vraagt.