Vandaag weer tegen iemand mogen uitleggen wat gaming is. Meer bepaald welk spel ik speel en hoe dat dan juist in elkaar zit. Tja, dat was dus weeral een opgave, want ik krijg het nog steeds niet goed uitgelegd. En toen kreeg ik het idee: misschien moet ik er maar eens een blogje aan wijden.

Ik speel: Black desert online. Het is een MMORPG, massively multiplayer online role-playing game. MMO wil zeggen dat je met heel veel spelers (miljoenen) samen over het internet een spel speelt. RPG wil zeggen dat je een karakter speelt binnen een fictieve setting. Net zoals in boeken kan je verschillende stijlen hebben: middeleeuwen, science-fiction, fantasy, …. En binnen deze stijl neem jij dan een rol op: elf, dwerg, mens, … .

Misschien is het makkelijker te begrijpen als ik het vergelijk met de echte wereld. Wij leven allemaal samen op 1 planeet, maar leven elk ons eigen leven. In een MMO gaat dat net zo. Alle spelers leven samen in 1 spelwereld, maar ieder speelt zijn eigen spel met zijn karakter. Wanneer jij buiten gaat wandelen kom je andere mensen tegen. Wanneer je in het spel een wandeling neemt, dan kom je andere spelers tegen.

En in realiteit ga je werken om geld te verdienen en mensen te ontmoeten. Dat doe je dus ook in het spel. Je hebt evenzeer geld nodig om te leven binnen het spel. En hoe kom je in een spel aan geld: je gaat werken. Je kiest als het ware een beroep.

Binnnen het spel bestaan er net als in de echte wereld verschillende beroepen. Je hebt de mensen die de rauwe grondstoffen leveren. Boeren (planten), slachters (vlees), mijnwerkers, houthakkers, vissers, …. Daarnaast heb je de mensen die deze dingen verwerken. Koks, apothekers, timmermannen, juweliers, …..

Er is nog een groep mensen die op een andere manier aan geld komt binnen het spel. Als het ware de soldaten. Zij vechten binnen het spel met de vijanden van het spel (veelal fictionele monsters zoals trollen, reuzen, ….). En zoals in een echt leger heb je hier nog verschillende divisies en specialismen. Nu ken ik niet veel van het leger, maar in het spel kan je bijvoorbeeld de tank zijn. Hij/zij die in het midden van het gevecht gaat staan en alle klappen incasseert. Je kan ook de infanterie zijn die van op de zijlijn het zware geschut inzet. En dan heb je nog de hulptroepen, de dokter, … Deze laatste groep zorgt ervoor dat zijn teamgenoten het gevecht overleven.

Er zijn dus twee grote stijlen van spelen. Je kan een tradiotioneel beroep kiezen en geld verdienen met vreedzaam werken, handelen, verkopen, … Of je kan voor een betere, veiligere wereld gaan vechten en de buit die je dan verdient verkopen.

En waarvoor dient al dat geld dat je verdient dan? Wel waarvoor gebruik jij je geld in het leven? Je koopt betere materialen om je werk beter te kunnen uitvoeren en zo nog meer te verdienen. Of je koopt een huis, kleding, een auto (paard), ….

Maar hoe begin je aan dit alles? Zo een spel is immens met evenveel mogelijkheden als het echte leven. Wel, je begint klein. Je maakt een karakter aan waarmee je zal spelen en wordt als het ware geboren in het spel. Je begint zonder kennis, level 1. En dan trek je erop uit en leer je bij, En als je voldoende kennis verzamelt hebt, dan krijg je een level bij. En deze kennis kan je op dat moment omzetten in vaardigheden (skills) die je helpen om sterker in het leven te staan.

In het echte leven ga je naar school. Min of meer doe je dat ook in het spel. In het begin van het spel nodigen de karakters binnen het spel (NPC’s) je uit om voor hen opdrachten te doen. Op die manier maak je stilaan kennis met alles wat de wereld te bieden heeft. Je leert en net zoals in het leven leer je waar je interesses liggen. En op die manier kan je een eigen speelstijl ontwikkelen. Er zijn spelers die niets anders doen dan vissen, … en die nooit vechten. En er zijn er die niets anders doen dan vechten. Of je kan een combinatie doen van beiden.

Maar waarom zou je een multiplayer spel spelen om alleen te zijn. Net als in de echte wereld ontmoet je mensen. En binnen het spel kunnen de spelers familie’s (guilds) oprichten. Je guildgenoten staan je bij met raad en daad. Zij hebben al een heleboel kennis over het spel en leggen je alles graag uit. Daarnaast kan je gewoon ook samen spelen. Je kan met 2 grotere vijanden verslaan dan alleen. Je kan met twee meer vissen vangen dan alleen, … Samen sta je sterker.

Nu is dit allemaal wel heel kort door de bocht. Maar in essentie is het dus gewoon een wereld op je computer waarin je werkt, geld verdient, de economie mee draaiende houdt en geniet van vriendschap en samen zijn.

En waarom dan gamen? Tja, waarom doet een mens een hobby? Het is evenzeer een hobby als voetbal, naaien, lezen, TV kijken, …. Veel mensen zeggen dat gamen puur tijdverlies is. Ik wil toch nog eens het tegendeel aanhalen. Ten eerste is het een vorm van sociaal contact. Je bent echt wel aan het spelen met andere mensen van vlees en bloed, alleen zitten die niet samen met jou aan dezelfde tafel. Ten tweede leer je Engels spreken, lezen en schrijven, want hoe ga je anders communiceren met die mensen die veelal uit verschillende landen komen? Ten derde leer je strategisch en oplossingsgericht denken. Je leert in groep werken en leiding geven aan een groep. Samen bereik je meer dan alleen, maar dan moet je natuurlijk wel samenwerken. Daarnaast leer je een multiculturele wereld kennen waarbij land, huidskleur, taal, geloof allemaal niet uitmaakt. Je krijgt vrienden over de hele wereld. De meeste gamers staan erg afwijzend ten overstaan van discriminatie dus dat lijkt mij ook een voordeel, tolerantie aanleren ten aanzien van iedereen.

Zijn er dan geen excessen? Hoe zit het met cyberpesten? …. Tja, zijn er in het echte leven geen verslavingen (roken, alcohol, gokken, ….)? Wordt er in het echte leven, op school, op je werk, … niet gepest? Net zoals met alles in het leven is het leren hoe je met dingen omgaat. Veel ouders gaan met hun kinderen naar de voetbaltraining, mee naar de dansles, mee naar hobby’s … Je leert je kind hoe het moet omgaan in deze wereld. Je bent erbij als er iets gebeurd. Hoeveel ouders gaan er naast hun kinderen zitten wanneer ze beginnen te gamen om hen die wereld uit te leggen? Hoeveel ouders nemen de tijd om die hobby van hun kinderen te leren kennen?

Wie speelt er nu deze games? Ik ben al veel mensen tegengekomen uit alle lagen van de bevolking. Enerzijds heb je de kinderen die voor en na school gamen. En dan heb je de iets grotere kinderen (volwassenen) die voor en na werk spelen. Zelf kwam ik al tegen: mindervaliden, gehandicapten, chauffeurs, winkelbedienden, dokters, chirurgen, zelfstandigen, …. Zoals ik al zei, ieder zijn hobby en gamers vind je overal.

Het spel dat ik momenteel speel:

https://www.blackdesertonline.com

Mijn guild binnen het spel: Rebellicious