Het dagelijkse leven met kids is een liefdevol hindernissenparcour. De laatste maanden heeft mijn dochter regelmatig hoofdpijn omwille van stress. Nu valt hier op medisch vlak erg weinig aan te doen. Dus even op zoektocht geweest naar mogelijke oplossingen. En gezien ik toch al mediteer en hier voor mezelf zoveel uithaal dacht ik, misschien kan dit voor haar ook.

Een eerste poging om gewoon met haar te mediteren liep een beetje mis. Hoewel ze erg enthousiast was om met mama mee te doen, leek 10 minuten stilzitten gewoon teveel gevraagd voor iemand met de concentratiespanne van een mus. In eerste instantie wilde ze mooi naast mij zitten op een meditatiekussen. Ongeveer 30 seconden later heeft ze beslist dat dit toch niet dicht genoeg bij mij was, waarna ze zich installeerde op mijn schoot. En een minuutje later stond ze vrolijk rond te springen. Dus dat was dat, lekker samengezeten, maar meditatie kon ik het niet echt noemen.

In de zoektocht naar een aangepast plan werd ik aangeraden om op zoek te gaan naar meditatie op maat van kinderen. En zowaar: 2 boekjes te leen gekregen om uit te proberen. Het zijn korte verhaaltjes om de dag een plaatsje te geven. Eerste poging was enige tijd geleden. Vlak voor het slapengaan nog een verhaaltje voorgelezen. Het was een verhaal over Alladins vliegende tapijt. Maar rust kwam er niet echt. Het eerste probleem werd al duidelijk in zin 1: ‘Sluit je ogen.’. Dit wilde mijn lieve dochter helemaal niet: ‘Mama, ik ben bang om mijn ogen dicht te doen.’. Geen probleem, hou ze dan maar open. En toen volgde de problemen elkaar in sneltempo op. Vliegen; ik durf niet omhoog. Nog hoger: nee, ik ben bang. Sneller: alsjeblief, liever een beetje trager. Op avontuur gaan over de woestijn en de zee: mag ik niet gewoon thuis blijven? Rust kwam er niet in dat hoofdje, maar al bij al was het wel gewoon gezellig samen zijn.

Poging twee was beter. Eerst heb ik haar in bed gelegd, helemaal klaar om te gaan slapen. Dan begonnen over een verhaal van een zeemeermin dat ze zelf gekozen had uit het boekje. En ditmaal lukte het wonderwel fantastisch. Sluit je ogen en snel deed ze deze dicht. Bij het voorlezen zag je de rust over haar komen. Soms even een adempauze om tijd te maken om haar fantasie het verhaal te laten volgen. Om diep te duiken tussen de vissen heb je immers tijd nodig. En na het verhaaltje vertelde ze me: ‘mama, nu is mijn hoofd helemaal leeg en kan ik rustig gaan slapen’. Zo verwoordde ze heel mooi wat eigenlijk de bedoeling was, zonder dat ik het haar met zoveel woorden had uitgelegd.

En de volgende ochtend vroeg ze voor die dag 2 verhaaltjes. Een voor de generale repetitie van haar dansschool die later die dag plaatsvond. Ze wil een leeg hoofd voor ze vertrekt, zei ze zelf. En eentje ‘s avonds om goed te kunnen slapen. Sindsdien krijgt ze elke avond een verhaaltje en heeft ze veel minder hoofdpijn overdag.

Dus missie geslaagd. En alweer een hele blije mama, ik heb een extra momentje met mijn dochter waarvan we allebei genieten.

ter info:

boekje 1: Relax Kids, auteur: Marneta Viegas, uitgeverij: Ankh-Hermes

boekje 2: De wens ster, auteur: Marneta Viegas, uitgeverij: Ankh-Hermes