Wij leven in een druk huishouden. Altijd is er wel iets te doen. Zelden heb ik het gevoel echt rust te kennen. Steeds puilt mijn to-do lijstje uit. Volgens mij klinkt dat bij iedereen bekend in de oren en hier is dat niet anders. Drukke, overvolle agenda’s lijken de norm tegenwoordig. Wil je je vrienden nog eens zien, plan dan maar goed op tijd want allemaal een gaatje in je agenda vinden op hetzelfde moment lijkt niet meer evident.

Maar ik probeer dagelijks 20 minuten rust in te bouwen. Even mijn hoofd ordenen, mooi opkuisen zodat ik er weer tegenaan kan. Mediteren heet dat dan. En in alle eerlijkheid moet ik toegeven, het lukt me zelfs niet dagelijks om hiervoor tijd vrij te maken. Mijn dochter had vrijdag dansles en terwijl ik zat te wachten heb ik de tijd dan maar gebruikt om wat bij te lezen. Nu lees ik daar dat ik om goed te zijn 2 keer 20 minuten per dag moet mediteren. Dat is op zich best zinnig. ‘s Morgens je brein opruimen om de drukte van de dag aan te kunnen en ‘s avonds om alles van die dag een plaatsje te geven. Iets in de zin van: gezonde geest in een gezond lichaam. En terwijl ik dat lees bedenk ik me: 2 keer 20 minuten, dat lukt me nooit. Waar moet ik daarvoor de tijd vinden?

Ik kan natuurlijk nog vroeger opstaan. Ergens voor 6 uur moet ik misschien toch nog een gaatje vinden. Of ik kan misschien nog wat later in mijn bed kruipen, het is niet dat ik om 6 uur moet opstaan. Oh jawel, toch wel, dus best niet te laat mijn bed in. En om helemaal goed te zijn moet ik gewoon ook meer bewegen. Ik heb zo het vermoeden dat ik mijn agenda eens ga moeten bekijken. Wat moet, wat kan minder? Waar kan ik tijd vrijmaken voor meditatie en beweging?

Als ik google hoe je tijd hiervoor moet vinden dan vind ik steeds: plan het in je agenda. Op die manier plan je dan niets anders en is het meer iets dat moet dan iets wat eigenlijk zou moeten. Ah, ik ben goed bezig dan (of toch al een klein beetje) want ik plan tegenwoordig 1 à 2 meditatiesessies in mijn agenda (per week). Dus nog ergens tijd vinden om er nog 12 bij te plannen, of te 240 minuten.

Pas op: ik plan genoeg in mijn agenda dat er eigenlijk uit kan. Gamen, lunch met mijn beste vriendin, wandelen (of was dat nu net meer nodig?), therapie, auticoach, …. Maar dat zijn net de leuke en/of nuttige dingen. Die wil/kan ik niet schrappen. Had ik al gezegd dat ik 2 kinderen heb. Dus na schooltijd is het hier super druk, helemaal geen ruimte meer voor rust tot deze in bed liggen.

Dus dan maar eens mijn agenda bekeken. Voor zij die mij willen hebben ergens in het weekend: mijn volgend vrij weekend is ergens halverwege juni. Dus eigenlijk valt dat nog mee. Dat is nog niet zo heel ver in de toekomst. En door de week, heb ik dan meer tijd? Wel, eigenlijk ja, dat heb ik. Ik moet alleen laat genoeg in mijn agenda kijken, als de kids in bed zitten. Na 8.30 uur heb ik echt wel tijd. Maar dat is meestal de tijd dat ik game en/of Netflix kijk. Daar is dus wiggelruimte.

Bedroevend gewoon, hoe ik als niet werkende moeder zo weinig tijd overhoud in mijn agenda. En dan zijn er nog steeds menssen die zeggen: jij werkt toch niet, jij hebt tijd zat om dit of dat te doen. Ach ja, terwijl ik slaap dan heb ik inderdaad tijd om te rusten. Misschien vind ik daar nog wel een gaatje.

Bij deze ben ik dus al de hele week van plan om meer tijd te vinden. En ja hoor, vandaag heb ik tijd gevonden om te mediteren. Heb mij lekker in mijn tuinhuis gezet met de schuifraam helemaal open. De zon in mijn rug, de vogeltjes op de achtergrond en gewoon tot rust komen. Ben zelfs wat langer dan gepland blijven zitten, het zat gewoon te goed. En nu heb ik weer energie om de rest van mijn avond door te komen.