Meer en meer ontwikkel ik mijn creatieve kant. Schrijven, tekenen en miniature painting zijn ondertussen onderdeel van mijn bestaan. Eigenlijk hangen al die dingen samen in een groter verhaal. Net zoals filosoof en hoogleraar Engelse taal- en letterkunde, J.R.R Tolkien – bekend door fantasy literatuur zoals Lord of the rings – ben ik gegrepen door deze wereld. High fantasy, de wereld met mensen, elfen, dwergen. halflings, …. spreekt tot mij.

Iedereen weet dat ik een immense fantasie heb waarin ik mij graag verlies. Vroeger was dit vooral gaming, me verliezen in een fantasie die iemand anders creëerde. Tegenwoordig maak ik mijn eigen verhaal. Niet de aarde, niet Middle-Earth maar Meriador is mijn wereld. Een wereld in ontwikkeling met steden, economie, politiek, cultuur, personen, …. Elk krijgt zijn plekje in deze complexe wereld. De steden, kaarten, portretten, … teken ik handmatig. De verhalen schrijf ik in een software pakket dat hiervoor ontwikkelt werd.

Zelf creatief aan de slag gaan heeft iets heilzaam. Petra Van Dreumel beschrijft zo mooi enkele redenen waarom het gezond is.

  • Verlaagt je stress
  • Versterkt je immuunsysteem
  • Maakt je slimmer
  • Verhoogt je veerkracht

Mijn primaire doel is ontspanning. Maar gaandeweg merk ik dat het gewoon samenhangt met mijn leven. Mezelf verliezen in een passie is gekoppeld aan autisme. Een zeer positieve blik op autisme in deze. Echt opgaan in een passie leidt tot het vrijkomen van endorfines, stressverlaging en verhoging van veerkracht. Die flow waarin je dan terechtkomt is te vergelijken met runners high.
Daarnaast is het algemeen bekend dat schrijven en tekenen wordt ingezet voor traumabehandeling. En hoewel traumaverwerking niet de bedoeling is van Meriador, deze wereld krijgt voor een groot deel mijn wereldvisie mee. Hoe ik naar dingen kijk, mijn ervaringen, mijn moraal en ethiek en mijn fantasie.

En daarmee zijn we aanbeland bij de filosofische kant van het leven. Zeker ook een van de geneugten des levens.

Denk er maar eens even over na. Wat is uw hobbie en wat brengt dit in je leven?

Mijn favoriete plekje in Meriador: The Hazelnut Inn