Wanneer ik in de krant lees hoe er nog steeds mensen zijn die denken dat thuiswerkende mensen profiteurs zijn die geen inkomen verdienen dan wordt ik toch kwaad. Aan alle ministers die denken dat ik niets doe, wil je eens een maand in mijn schoenen komen lopen?

Begin deze week hing ik nog aan de alarmbel. Of onze auticoach dringend op bezoek kan komen? Het gaat niet goed met mijn zoon en ik zag door de bomen het bos niet meer. Gelukkig hebben wij een zeer goed professioneel netwerk en onderbrak de auticoach haar vakantie om te komen ingrijpen. Een absolute luxe waar ik enorm dankbaar voor ben.

Met zijn allen rond de tafel gisteren en bekijken hoe we de komende twee weken leefbaar kunnen houden voor alle betrokken partijen. Concreet betekent dit dat ik mijn zoon van zeer nabij ga moeten opvolgen. Naast extra tijd steken in begeleiding/opvolging/zorgen voor daginvulling heeft dit ook een rechtstreekse impact op mijn eigen daginvulling. Er zal toch een paar uur per dag extra tijd van mij gevraagd worden voor basisbegeleiding (tanden poetsen, dagelijkse wasbeurt, douchen, kledij, eten, … ). Al die dingen die de gewone bevolking als vanzelfsprekend neemt en niet van beseft dat het zoveel tijd en ondersteuning vraagt, zeker op momenten dat de draagkracht verlaagd is.

Het helpt ook niet in de perceptie van de buitenwereld dat mijn zoon zo slim is. Iemand die verbaal goed in zijn schoenen staat, meepraat over wetenschap en technologie, redelijke schoolresultaten haalt en beleefd is opgevoed … hoe kan zo iemand moeite hebben met vlees snijden, veters strikken, tanden poetsen, douchen, … ? Voor de buitenwereld onbegrijpelijk. Voor ons dagelijkse realiteit.

Als huismoeder doe ik dus de was en de plas. Koken, opruimen, kinderen opvoeden, … De normale dingen die velen nog na hun fulltime job erbij nemen. Maar hier gaat het zoveel verder. Met twee kinderen die extra zorg nodig hebben en een eigen diagnose waardoor ikzelf ook de nodige ondersteuning nodig heb lijkt het alsof 24 uur per dag niet voldoende is. De zorg gaat non-stop door.

Diegene die denken dat ik toch zoveel vrije tijd heb want ik ben toch thuis, kom maar eens een maand meedraaien in de zorg die hier nodig is. Onbetaalde werkuren per week: gemiddeld tussen de 70 en 100.

En als we elkaar nu eens gewoon helpen?