Ik kan zelfs niet meer zomaar mentaal crashen voor een paar dagen.

Afgelopen vier dagen was het speelstraat. Een gezellige bende van chaos, leven van wat de dag bracht en gewoon fijn samenzijn met de buren. Absoluut genieten.

Aan de andere kant ook ver buiten mijn comfortzone. Zoals ik deze dagen een paar keer zei: Too many people. Wat eigenlijk niet helemaal klopt. Vooral ook veel te weinig structuur en veel te veel onvoorspelbaarheid. Gisterenmiddag ben ik afgehaakt. Totaal overprikkeld.

Waar dit vroeger leidde tot een paar dagen tot weken mentale shutdown merk ik nu dat dit niet het geval is. Gisteren heel goed naar mijn grenzen geluisterd. In huis gebleven, een paar uur gegamed en daarna een stille, donkere ruimte met weinig beweging opgezocht. En samen met mijn zoon TV gekeken. Samen, zodat ik niet alleen was. Samen om als voorbeeld te dienen dat wanneer het moeilijk gaat je dit mag zeggen en je niet moet isoleren in eenzaamheid. Als ouder het voorbeeld leven zodat hij kan leren. En wat was het uiteindelijk gezellig.

Verder kies ik vandaag bewust voor een dag herstel. TV kijken, mindfulness en echt luisteren naar mijn lichaam en geest. Echt luisteren wil zeggen dat ik voel dat mijn lichaam in instinctieve vlucht/vechtfase zit. Dat mijn lichaam extreme hoeveelheden eten vraagt om die fysieke paniekreactie het hoofd te kunnen bieden.

Evenzeer wil echt luisteren zeggen dat ik besef dat dit een instinctieve reactie is van mijn reptielenbrein. Dat ik weet dat ik die voeding eigenlijk niet nodig heb. Dat ik nu nood heb aan geborgenheid, veiligheid. Maar dat ik ook geen enkele vorm van fysiek contact kan verdragen.

Echt luisteren betekent dat ik vandaag tijd neem om mezelf te laten stabiliseren. Dat ik mezelf tijd geef om in gedachten op een meter te zitten van die mensen die beseffen wat dat samenzitten voor mij betekent.

Het gehele pakket van deze zelfzorg (inclusief dit neerschrijven en delen) zorgt ervoor dat ik niet crash, geen shutdown heb.

Het geeft me een trots en sterk gevoel. Alsof ik eindelijk mijn eigen handleiding heb gevonden. Het gevoel dat mijn veerkracht enorm gegroeid is.