Tegenwoordig kan je eigenlijk niet meer leven zonder agenda. Er komt zoveel op je af dat je dit wel ergens moet plannen. Zelfs kinderen met schoolwerk, hobby’s en meer moeten al snel leren plannen.

Voor mezelf merk ik dat dit niet echt genoeg is. Ik maak tegenwoordig ook een weekplanning op. Het is een simpel A4’tje onderverdeeld per weekdag en elke dag opgedeeld in ochtend, voormiddag, middag, namiddag en avond. Op het einde van het blad staat een kolom voor extra opmerkingen.

In dit schema neem ik eerst mijn agenda over. Dan krijg ik visueel een heel mooi overzicht wanneer er dingen gepland staan en wanneer er nog open blokken tijd zijn. Deze visuele weergave van rustmomenten is voor mij een grote meerwaarde.

Dan vul ik de kolom met extra opmerkingen in. Dit is bijvoorbeeld:

  • Drie keer een uur wandelen.
  • Twee wassen doen en afwerken tot in de kast.
  • Twee uur lezen.
  • ….

Het is een kolom taken die ik die week wil afwerken maar die geen vaste plaats in de planning krijgen. Dit is het flexibele deel van de planning. Wanneer heb ik tijd, zin en energie om die dingen erbij te nemen? En hoewel deze taken niet gepland staan, in de meeste weken zijn al deze taken netjes afgewerkt.

Eigen trucje: wanneer ik merk dat ik een taak laat liggen omdat het me erg zwaar valt dan zet ik ze bij in deze laatste kolom. Dan is het tegen het einde van die week afgewerkt. Zo geraken taakjes waar ik tegenop zie ook afgewerkt.

Uiteindelijk is de weekplanning een combinatie van geplande afspraken, todo-list, opmerkingen en eventueel motiverende quotes. Een werkblad om elke week weer mee aan de slag te gaan.

Ik hoor met de regelmaat van de klok: voor kinderen met autisme helpt het vaak om visueel een weekplanning te maken. Wel voor mij werkt dit ook. Volgens mij is dat zoals Haribo snoepjes. “Haribo maakt kinderen blij, volwassenen horen ook daarbij”. Weekplanningen maken kinderen blij, volwassenen horen ook daarbij.

Wanneer ik een weekplanning maak en deze naast mijn PC aan het plakbord hang dan krijg ik effectief meer gedaan dan wanneer ik dit niet doe. Ergens geeft het me houvast, zekerheid, rust en duidelijkheid.

Hoe behouden jullie het overzicht op je week?

weekplanning