De start van een schooljaar is altijd spannend. Hoe gaan mijn kinderen zich dit jaar aanpassen?

Q start in een nieuwe richting maar wel in dezelfde school. Mijn dochter A startte op 1 september in een nieuwe school. Voor haar hebben we de overstap naar het buitengewoon onderwijs gemaakt.

Volgens mij was het een start voor in de boekjes. Nooit heb ik zo een rustige tevreden kinderen gekend. Ja, zoonlief had maandag 30 augustus een dipje. Kermend op de grond van de buikpijn. Een doktersbezoek later wisten we dat het ‘gewoon’ stress was. Tegen de avond voelde hij zich beter. Op 1 september had hij zenuwen maar hij maakte een vlotte start. Hij voelt zich goed en voor hem loopt het schoolleven weer zijn gewone gangetje. Als ik zie van waar hij komt noem ik dit grote sprongen voorwaarts.

Mijn dochter, A, startte in het buitengewoon onderwijs. Eerlijk toegegeven, ik had zo mijn bedenkingen. Schrikbeelden van de oude stereotypen plaagden mij. Maar na anderhalve week ben ik immens tevreden. Ik heb haar sinds de kleuterschool niet meer zo gelukkig en ongedwongen genietend gezien. Een vrolijke spring in het veld die weer goedlachs dansend en huppelend door het leven gaat.

In haar wekelijkse schoolagenda:

  • zelfredzaamheid: hoe fijn dat hier in school aandacht voor kan zijn
  • sociale vaardigheden: eindelijk sta ik niet meer alleen om haar alles te proberen aanleren, ik voelde me soms als de blinde die een blinde moest leren zien
  • 2 uur Frans! En dat in het vierde leerjaar. Het zal spelenderwijs aangeleerd worden, maar hoeveel kinderen krijgen er in het vierde Frans? Het idee dat ze zou moeten inboeten aan kwaliteit van onderwijs moet ik laten varen. Ze leert op haar eigen tempo, maar dat kan ik alleen maar als een voordeel zien.
  • Af en toe helpen op de kinderboerderij.
  • Natuurlijk ook: taal, spelling, rekenen, W.O., muziek, L.O., zwemmen, … de evident normale vakken.

Wanneer ik nu op het einde van de schooldag vraag: ‘Hoe was je dag?’ dan krijg ik een vrolijke ‘goed’ of ‘heel goed’. Volgens mij heb ik dat nog nooit meegemaakt. Ze had nog geen enkel conflict met klasgenootjes. De speelplaatsmomenten verlopen goed. Ik heb op die korte periode nog niet moeten ingrijpen voor incidenten.

Gek hoe de juiste school zoveel kan betekenen. Van compleet overspannen, steeds ontploffend en bijna chronisch depressief naar een vrolijke spring in’t veld die graag naar school gaat. Het is onmogelijk te omschrijven hoeveel dit voor mij betekend. Het genot van mijn dochter gewoon gelukkig zichzelf te zien zijn. Onbetaalbaar.