Onlangs hoorde ik: ‘defying gravity’ van Beau Dermott op spotify. Dit lied is op mijn lijf geschreven.

De laatste twee jaar waren voor mij waarschijnlijk een midlifecrisis. Alhoewel ik liever spreek van een midlife-ontwaking. De eerste 39 jaar van mijn leven heb ik nooit durven stilstaan. Van zodra ik alleen was in mijn gedachten kwam de ondraaglijke pijn naar boven. De pijn van de herinnering aan verkrachting. De pijn van het gevoel nooit goed genoeg te zijn. Van constant horen dat je niet voldoet aan de norm. Steevast blijven volhouden en proberen om te leven volgens de regels van iemands anders en altijd het gevoel te hebben dat wat je ook doet, het nooit of te nimmer voldoende zal zijn. De pijn wanneer ik toch probeerde om stappen te zetten om mezelf te zijn, héél duidelijk te horen te krijgen dat mijn leven nooit zal voldoen en ik dringend terug hoor te stappen in de normen van de anderen.

Na lang wikken en wegen, na lang praten, na lang proberen kwam ik tot de conclusie:

‘Something has changed within me

something is not the same

I’m trough with playing by the rules of someone else’s game

Too late for second-guessing

too late to go back to sleep

it’s time to trust my instincts

close my eyes and leap’

Leven volgens de regels van iemand anders deed mezelf immens veel pijn. Mindfulness liet me inzien dat ‘ik’ oke ben. Dat ‘ik’ genoeg is. Het was dus tijd om te geloven in mezelf. Te geloven dat mijn leven voldoende is. Ik deed mijn ogen dicht en sprong.

Een visie van eerlijkheid, gerechtigheid, openheid, respect, liefde, aanvaarding, diversiteit. Een visie waarin iedereen zichzelf mag zijn. Een visie van vrede, samenwerking, bouwen aan een wereld zonder lijden.

Sindsdien ben ik enorm gegroeid. Ik sta zoveel stabieler, rustiger, liefdevoller en authentieker in het leven. Ik kreeg een groter sociaal netwerk, een grotere kring vrienden, meer hobby’s. Daarenboven doe ik ondertussen vrijwilligerswerk waardoor ik anderen kan helpen, kennis kan verspreiden, begrip voor diversiteit cultiveer. Wanneer ik nu stilsta en mijn ogen sluit dan ben ik rustig. Dan voel ik dat dit mijn leven is en dit voelt fantastisch!

Deze ommezwaai kostte geen fortuinen. Het enige wat het vroeg was echt luisteren naar wie ik ben en daarnaar gaan leven. Luisteren en jezelf durven zijn.

Nu ben ik er zeker van.

Unlimited

My future is unlimited

So if you care to find me

Look to the western sky!

As someone told me lately,

Everyone deserves the chance to fly!

And if I’m flying solo

at least I’m flying free

to those who ground me

take a message back from me!

Tell them how I am defying gravity

I’m flying high defying gravity

and soon I’ll match them in renown

and nobody in all of Oz

no wizard that there is or was

is ever gonna bring me down!

Dit pad van zelfontwikkeling loop ik gelukkig niet alleen.

Mijn immer lieve man die mij ondersteund in het zoeken van die weg. Mijn twee kinderen die samen met mij groeien en leren dat jezelf zijn nog het beste is van allemaal. Mijn mindfulnesstrainer die telkens opnieuw toefluistert dat ik het wel kan. Mijn auticoach die ons gezin ondersteund. Mijn collega vrijwilligers bij Aut & Out die altijd klaarstaan met een ondersteunend woord en een knuffel.

Als ik zie waarvan ik kom en waar ik nu sta dan geloof ik oprecht dat iedereen kan leren om van zichzelf te houden. Dat iedereen kan leren om zijn leven vorm te geven binnen zijn/haar/hun talenten en beperkingen. Dat niemand echt alleen staat in het leven. En dat we samen kunnen komen tot een leven zonder lijden. Geloof in jezelf, vraag hulp waar nodig … maar bewandel je eigen pad. Alleen dat pad zal je waarlijk gelukkig maken.