Lockdown nodigt uit tot rustiger, minder gehaast leven. Zo kan ik op een zaterdagochtend, na een meditatie en gezellig ontbijt met mijn gezin, tijd maken om een blogje te schrijven. Een thee in de aanslag, gezellig in het zonnetje met jazzmuziek op de achtergrond. Gewoon genieten. Ja, dat kan ook nog in tijden van lockdown.

Mijn tuinkamer

Misschien is dit voor velen de tijd om met hernieuwde moed te beginnen sporten. Een nieuwe hobby uit te proberen of meer te lezen. Mag ik suggereren: probeer ook eens mindfull te leven of probeer een meditatie uit. Het is altijd een beetje zoeken welke meditatie je ligt, dus geef niet op als de eerste niet je ding is. Er is een heel gamma net zoals sport niet enkel bestaat uit joggen en auto’s zich niet beperkt tot volkswagen.

Ja ik weet het, hier ben ik weer. Het is niet de eerste keer dat ik meditatie als optie aanbied. Maar waar het hart van vol is, … Het is die meditatie die mij geleerd heeft minder te piekeren over de toekomst. Om meer in het hier en nu te leven. Om nu ook gelukkig te zijn en niet steeds te denken: dat geluk komt binnen 10 jaar wanneer dit of dat doel bereikt is. Eigenlijk leerde ik vooral dat geluk iets is dat ik zelf maak. Dat het gaat over de ingesteldheid waarmee ik in het leven sta. Mijn reactie op wat er rondom mij gebeurt, dat bepaald hoe ik mij voel. Wat ik denk, waar ik mee bezig ben, dat bepaalt hoe ik mij voel.

Nu is er bijvoorbeeld de lockdown. Ik kan beginnen mopperen dat ik mijn vrienden niet meer kan zien. Niet meer tot bij mijn hobby’s geraak. Niet meer naar de bibliotheek kan wandelen. Dan zou ik mij somber voelen. Toegegeven: ik vind al deze dingen niet leuk en ik heb het al regelmatig tegen mijn vrienden gezegd. Maar ik probeer aan de andere kant ook de positieve dingen te zien. Ik heb véél meer tijd om te mediteren. Ik heb een zalige tuinkamer waar ik kan mediteren, lezen en schrijven. Een ruimte die nu stilaan meer en meer vorm krijgt, want tijd om erin te werken. Ik ben bij de mensen die mij gelukkig maken. De zon schijnt en ik kan dit blogje schrijven. wij zijn allemaal nog gezond, wat in deze tijden zeker ook belangrijk is. … Ik probeer bewust te zien waar ik dankbaar voor ben in het leven. En ik probeer tegenwoordig die dankbaarheid ook zoveel mogelijk te uiten. Dus lieve lezers: ik ben dankbaar dat jullie de tijd nemen om dit blogje te lezen.

En waarom zou ik dit geluk alleen voor mezelf houden? Het is gratis, je hoeft enkel te stoppen en gaan zitten. Maar dat is ook net het moeilijke, je moet gaan zitten. Tijd nemen om te stoppen in een meestal hectisch leven. Maar als je twee uur per dag de tijd hebt om op je GSM te scrollen, dan vind je ook wel ergens vijf minuten om je even te zetten.

Het is natuurlijk jullie keuze. Gaan zitten, dat moet je volledig zelf en uit vrije wil doen.