Wijsheid komt met de jaren of zo gaat het gezegde toch. Ik ga het nog moeten geloven. De laatste drie jaar ben ik mezelf aan het heroriënteren om bewust gelukkig in het leven te staan. En globaal genomen lukt dat. Met ups en downs zoals bij iedereen, maar doorgaans ben ik best tevreden me hoe ik nu in de wereld sta.

Dinsdag diende zich echter een onverwachte hindernis aan: mijn zoon kwam ziek van school. Mijn man besloot daarop van thuis uit te werken. Mijn routine viel door de mazen van het net, geen backup-plan klaarliggen want deze chaos was niet aangekondigd. Ik voelde mijn volgende shutdown aankomen.

In allerijl structuur verzinnen. Top 1 prioriteit bij het wegvallen van routine: noodhulp. Ik maakte een afspraak bij de huisdokter voor vrijdagavond. Als ik dan de chaos niet meer kan overzien tegen einde van de week, dan staat er hulpverlening klaar. Een ingebouwde fail-safe.

Ik leerde dat persoonlijke ontwikkeling altijd mogelijk is. Tijd om nu iets nieuws te proberen in een poging de shutdown te vermijden. Een basisplan om de komende dagen te overleven.

Woensdag ben ik om 5:00 opgestaan. Ik begon met het zetten van een tas thee en het opstellen van een concrete en gedetailleerde dagplanning. Het was voor mij een nieuwe ervaring. In plaats van ten onder te gaan aan ongeplande chaos heb ik een hele dag rondgelopen met een EUREKA-gevoel. Waarom deed ik dit niet vroeger? Het was een bevrijdend gevoel. Hoewel er regelmatig momenten van chaos in mijn hoofd waren, ik verdronk er niet in. Met een blik op mijn plan kreeg ik iedere keer weer grip op de situatie. Kwam ik in de dag nieuwe taken tegen of dingen die ik vergeten plannen was, dan had ik duidelijk zicht op wanneer ik tijd had om eventueel iets extra te doen en anders was er altijd morgen nog om die dingen in de planning te zetten. Hoeveel kan er immers ‘echt’ niet tot morgen wachten?

Het resultaat was verbluffend. Ik had op geen enkel moment het gevoel dat de chaos in mijn hoofd de bovenhand kreeg. Ik had duidelijk tijd gemaakt en gehouden voor rust en recuperatie. EN ik deed enkele moeilijkere klusjes die al een maand op mijn todo lijstje staan.

Zeer belangrijk in het opstellen van de planning: OPTIE’s. Een te strikte planning is gedoemd om te mislukking, dus ik plan een vaste structuur met opties in. Bijvoorbeeld stond er specifiek twee uur recuperatietijd in. Deze tijd kan ik vullen met wat dan voor mij het beste aankomt: lezen, gamen, mediteren, … opties dus. Aanpasbaar aan de noden van het moment. En ik voorzie genoeg ruime in de planning om wat te kunnen schuiven met dingen. Zo raakt mijn hoofd niet in paniek wanneer er toch ergens iets verandert.

Waarom deed ik dit niet véél eerder? Nooit geweten dat een gedetailleerde dagplanning met ruimte en opties zoveel rust geeft.

Waar ik de dagplanning wilde perfectioneren zodat dit systeem op punt stond tegen de paasvakantie, wordt het nu een vuurdoop. Wegens COVID19 zijn de lessen op school sinds gisterenavond geschorst met als gevolg dat mijn kinderen nu 5 weken thuis gaan zijn.