Meer van Banyoles, Spanje. Fotograaf: Marie Boven

Soms geeft het leven je een tik. En dat deed het dus vorige week. Maar ik tel vandaag mijn zegeningen. Na een week rust ben ik hersteld en lacht het leven me weer toe. Tijd om even terug te blikken en te kijken wat ik leerde en wat geholpen heeft.

Als ik mezelf even mag vergelijken met een meer. Je weet wel, zo een plas water temidden van de heuvels met een paar dorpjes eromheen. Vorige week stormde het rond het meer enorm en dat resulteerde in hoge golven. Nu zijn er enkele mooie eigenschappen aan dit meer en de storm.

Ten eerste: een storm blijft niet eeuwig duren. Na verloop van tijd wordt het weer zonnig en gaan de golven liggen. Dan komt het water in het meer opnieuw tot rust. Gewoon weten dat het zo werkt, dat gaf me de kalmte om te aanvaarden dat het nu even stormt, maar dat ik dat wel aankan.

Verder mag het stormen zo hard het wil, enkele meter onder het oppervlak zijn er geen golven. Mijn emoties mogen woelig geweest zijn, mijn water diep vanbinnen bleef rustig. Dat is het mooie aan mijn leven. In de essentiële dingen is het vrij stabiel. Het mag stormen zo hard het wil, ik weet dat ik er samen met mijn gezin wel doorheen kom. En ik weet ook dat ik iemand ben die blijft doorzetten en die er steevast voor gaat. Hoe moeilijk het ook wordt, dat heb ik tenminste al aan mezelf bewezen.

Naast het meer staan verschillende dorpjes. Dit zijn de mensen die mij op deze momenten bijstaan. Enerzijds heb ik mijn gezin. Ik nam een week rust en zij hebben alles zo goed mogelijk opgevangen en overgenomen. Ik ben hen ten zeerste dankbaar dat ze op zo een momenten mij de rust geven die ik nodig heb.

Verder heb ik een professioneel netwerk dat mij opvangt, ook bekend onder: de raad der wijzen. Deze mensen hebben mij vorige week laten ventileren en geholpen om mij te laten inzien dat het zoeken van rust voor een periode essentieel was. Ze kregen me zover om terug rustmomenten in te plannen in mijn agenda.

Braafjes als ik ben, heb ik dan besloten om vanaf nu op maandagen niets meer in te plannen. Dat is tijd die ik ga gebruiken om dingen te doen die mij laten recupereren. Geweldig plan, maar deze maandag staat er alweer iets gepland. Als ik moet kiezen tussen mijn kinderen en mezelf kies ik nog altijd steevast voor mijn kinderen. Hoewel ik evengoed die afspraak op dinsdag had kunnen plannen. Ik moet er toch wat alerter op blijven.

Maar vanaf januari valt er op maandag een cadeautje in de bus. Dan komt er een unplug ruimte in Turnhout waar je tijdens de middag even tot rust kan komen en gaan mediteren. Wat kan ik mij nog meer wensen dan mediteren op een geplande dag rust? Oh ja, ook nog even tijd nemen om te schrijven, maar dat komt zeker goed. Maandag gaat nog mijn favoriete dag van de week worden!

Onderaan mijn blog nog even de info van de unplug-middag in Turnhout.

Daarnaast zijn er ook nog de nodige rotsen rond het meer. Mensen die er steeds staan wanneer het stormt. Mijn buren (of eigenlijk gewoon heel veel volk in de straat) die steevast klaar staan om te helpen, een tas thee te drinken of gewoon gezellig even komen babbelen. Mensen die in deze tijden van storm gebombardeerd worden door berichtjes van mijn kant en die dat perfect weten te kaderen als zijnde: het is weer moeilijk en dan komt toch dat autisme er meer door en verlies ik mijn begrip op hoeveel berichtjes per dag echt wel genoeg zijn.

Ook mijn meditatiementor/vriendin krijgt in zo een periode kilo’s berichtjes toegestuurd. Maar tot op heden is ook zij nog niet verdronken in de hoeveelheid die er dan gestuurd worden. Dat is dan het mooie aan een eerlijke en open communicatie.

Wat dus mijn grootste leerpunt blijft is het verminderen van berichten, sociale media, … op momenten van onrust. En hoewel ik dit al enige tijd weet, het blijft mijn manier van stimmen en geeft me steevast weer de nodige rust. Voor wie even vergeten is wat ‘stimmen’ is, ik schreef er al een blogje over. Je vindt het hier:

https://www.marieboven.com/2019/08/29/stimming-het-mag/

Als alternatief bouw ik tegenwoordig enkele oplossingen in. Ik weet dat ik enorme nood heb aan ventilatie, dus op momenten dat het moeilijk wordt, zorg ik ervoor dat ik extra ventilatiegesprekken krijg. Lang leven een professioneel netwerk en vrienden die mijn gezeur steeds willen aanhoren.

Het tweede grote leerpunt: ook als het moeilijk gaat blijven mediteren. Het geeft de nodige innerlijke rust en zorgt ervoor dat ik beter slaap. Beide zijn in rommelige en moeilijke perioden een opsteker. Maar vorige week lukte het amper. De golven waren zo hoog dat ik moeite had om rustig te blijven zitten. Ik was er van overtuigd dat ik dan uit de boot zou vallen. Wat niet zo bleek te zijn en van zodra ik weer durfde op mijn kussen te gaan zitten, is het zienderogen beter geworden. Onthouden voor een volgende keer dus!

En als klap op de vuurpijl was gisteren mijn monitor van de PC hersteld. Eindelijk weer twee schermen. Het laatste beetje wind dat er nog stond, ging plotseling liggen. Eindelijk terug gamen zoals het hoort. Eindelijk terug in mijn eigen routine, mijn eigen instellingen, … mijn eigen manier van doen. En verbloem het hoe je wil, voor iemand met autisme is het zalig om terug te kunnen vallen in je eigen manier van doen.

De storm was even hevig, maar is weer voorbijgetrokken. Het leven in, op en rond het meer gaat weer zijn gewone gangetje. Ik tel dankbaar mijn zegeningen en besef dat er veel ergere dingen in de wereld zijn.

Meer info over de unplug ruimte vind je hier:

https://www.tobe-kempen.be/disciplines/mindfulness/martine-schrage-mindfulness-instructeur/

‘Unplug’

Hoe je ook mediteert of welke meditatievorm je ook beoefent, iedereen is welkom bij Unplug op maandag. Ook als je nog noooit gemediteerd hebt.

Onder de middagpauze even je batterijen opladen door te Unpluggen. Alle stekkers eruit en even thuiskomen bij jezelf. Op adem komen.

Voor de prijs van een kop thee heb je de meest herstellende middagpauze op deze eerste dag van de werkweek. Kom binnen, zet je en mediteer. Liggend, zittend, met je koptelefoon voor een geleide oefening of puur natuur je ademhaling volgen. Voor drie kwartier of voor vijf minuten, jij kiest zelf.

Je steekt €5 in de pot bij binnenkomst (gratis thee na je meditatiepauze is inbegrepen) of je neemt een abonnement.

Mediteren is helemaal niet moeilijk. Kom binnen, ga gewoon zitten en adem. De rest gaat vanzelf.

Vanaf 6 januari 2020. De Unplugruimte is open tussen 12:15 en 13:00 uur

Tekst van Unplug heb ik gekopieerd van de website van ToBe. Geschreven door Martine Schrage.