Als blogger probeer ik stilaan mijn taalgebruik alsook mijn woordenschat uit te breiden. Niet alleen is dit niet evident omdat ik vastgeroest zit in een bepaalde manier van schrijven bovendien is het ook een oefening in alertheid om minder evidente woorden te gebruiken.

Altijd handig om hierin bij te leren is het ondervragen van mijn zoon wanneer hij voor school dient te studeren. Zo diende hij dit weekend voor het vak Nederlands het opsommend tekstverband, met name de opsommingstekens en de signaalwoorden te leren.

Volgens zijn cursus geven signaalwoorden het signaal dat er een verband bestaat tussen de zinnen of delen ervan, maar ook tussen alinea’s. Signaalwoorden maken de gedachtengang van de tekst (de structuur of het verband) duidelijk. Signaalwoorden zijn bijvoorbeeld: en, ook, verder, bovendien, daarnaast, niet alleen … maar ook, zowel, als, ten eerste, ten tweede, en wat meer is, tot slot, ten slotte. Het betreft de cursus: Frappant 1, Nederlands van uitgeverij Pelckmans.

Verder is het lezen van boeken ook een goede manier om mijn vocabulaire aan te vullen. Maar ik merk dat dit er in de praktijk veel te weinig van komt. Om effectief aan lezen toe te komen heb ik stilte nodig. Ik lees nogal traag en het vraagt enige concentratie om erbij te blijven. Maar desalniettemin ben ik vrijdag opnieuw een boek beginnen lezen. Op hoop van zegen dat ik de tijd vind om het ook uit te lezen.

Besluitend kan ik dus vermelden dat het leven zoals altijd draait om blijven leren en ontwikkelen. Een leven dat stilstaat is niet aan mij gegeven. Ik ben graag bezig met mijn projecten en hobby’s en wil hierin een voorwaartse drive ondervinden. Altijd beter, altijd vooruit en vooral blijven genieten.