Ik ondervind meer en meer dat het hebben van type 2 suikerziekte niet evident is. Zowat in alles zit suiker en dat wil ik dus net mijden. Heb met mezelf de deal gesloten dat ik tweemaal per week geraffineerde suiker mag eten. Dat wil dus zeggen twee keer per week een kleine zonde.

Dinsdag at ik een stukje cake. Vandaag of morgen mag ik dus nog zondigen. Maar wanneer je suikerinname zo beperkt is, wat kies je dan? Ik heb zin in een koffiekoek op zondagochtend, een puddinkje, een frangipane, een muffin, …

Een jaar of twee terug leerde ik dat als je echt de tijd neemt om van elke hap te genieten je dan snel opmerkt wat je echt lekker vindt en wat je eigenlijk uit gewoonte eet. Zo werd chips, Macdonalds, pizza al snel van het lijstje ‘lekker’ geschrapt. Meestal is dit wel gezellig, maar lekker vind ik het alles behalve.

Nu probeer ik hetzelfde principe toe te passen op suiker. Wanneer ik toch zondig wil ik dat het iets is wat ik echt graag eet. Ik ga mijn zonde niet verspillen aan chips of chocomelk. Een koffiekoek op zondagochtend, een stukje cake of appeltaart dat zijn absoluut mijn favorieten. Vandaag koos ik voor een stuk fruit als dessert. Zodoende heb ik de zonde een dag uitgesteld.

Verder tel ik de dagen zonder zonde. Ik merk dat elke dag dat nummer opschrijven in mijn bullet journal helpt om niet te zondigen. Vandaag zit ik dus aan dag 4 zonder suiker. Dat cijfertje zo hoog mogelijk krijgen is op zich al zo aanlokkelijk. Een extra motivatie om een zonde over te slaan.

Mijn wens is om nog heel lang rond te lopen op deze aarde. Dus ik hou vol en schrap zoveel mogelijk suiker uit mijn dieet. Dit is belangrijk en hier maak ik dan ook de nodige aanpassingen voor.