Tijdens de maand mei heb ik menig webinar gevolgd over autisme. Vanuit het standpunt dat een mens altijd kan bijleren blijf ik kansen grijpen om mijn kennis bij te spijkeren. Een combinatie van factoren maakte dat ik deze week een eureka moment had. Daaraan gekoppeld ook het gevoel dat ik wel een mama ben die erg traag is van begrip.

Mijn dochter heeft een ietwat moeilijke relatie met haar lichaam. Ze voelt perfect wat er gaande is maar de interpretatie van deze lichamelijke signalen hapert nogal eens. Zo voelt ze wel buikpijn maar legt niet de link met: ‘ik heb honger’.

Zo weet ik bijvoorbeeld ook dat mijn dochter systematisch te weinig drinkt. Ik maak er daarom al jaren een punt van om tijdens de warme zomermaanden regelmatig te zeggen dat ze moet drinken. Afgelopen week zond ik een bericht naar school om aan de leerkracht te vragen of deze, net zoals ik, regelmatig aan Andrea wil vragen om even wat te drinken.

Het is bij het schrijven van die mail dat ik een eureka ervaring had. Ik begon de mail, net zoals deze blog, met het uitleggen van de moeilijke relatie die Andrea heeft met haar lichaam. Dat buikpijn niet wordt omgezet naar ‘ik heb honger’. Het was pas toen ik dit neerschreef dat ik me realiseerde dat ze misschien net zomin ‘dorst’ ervaart.

Wat volgde was een fijn gesprek met mijn dochter:

Ik: ‘Andrea, heb jij ooit het gevoel dat je dorst hebt?’

Andrea: Nee mama, dat gevoel kan ik niet.’

Ik: ‘Ken je dat droge gevoel in je mond en keel?’

Andrea: Oh ja, dat heb ik heel vaak.’

Ik: ‘Dat is dorst. Dan moet je drinken.’

Andrea: ‘Oooooooooh’

Het blijft erg dubbel bij mezelf. Ik ben enorm blij dat ik zo met mijn dochter kan praten. Op deze manier is het bevragen van dingen erg gemakkelijk en leren we allebei bij. Anderzijds voel ik me oliedom. Ik weet al jaren dat ze niet uit zichzelf drinkt. Waarom heb ik nooit in vraag gesteld of ze überhaupt een dorstgevoel herkent?

Verder stel ik mij nu ook de vraag of er nog basale levensfuncties zijn die ik nooit uitgelegd heb. Als honger en dorst niet herkent worden dan zijn er misschien nog andere elementen die meer uitleg vragen. Maar eelijk: wie van jullie heeft ooit uitgelegd aan je kinderen wat dorst is?