Het leven heeft me zo gemaakt dat ik steeds de omgeving scan om eventueel gevaar op te merken. Bij twijfel ga ik ervan uit dat er een dreiging aanwezig is. Dit is zo ingebakken in wie ik ben dat ik deze manier van zijn meeneem en dit zelfs in mijn games. Gevaar (ingame) doet me schrikken, maakt me angstig en geeft stress. Natuurlijk is dit met momenten erg stressvol want wanneer ik overdag game zijn er altijd kapers op de kust die mij willen doden (ingame) om mijn plekje in te pikken.

Vanmorgen gebeurde er iets wonderbaarlijks. Ik was aan het spelen en ik merkte op dat mijn healthbar (het streepje op mijn scherm dat mijn gezondheid weergeeft) bijna leeg was. Vrij vertaald: ik was zo goed als dood. Normaal gezien is mijn eerste instinctieve reactie: ik word aangevallen, verdedig u of loop weg. Deze keer reageerde mijn brein anders. Ik hoorde mezelf denken: dit kan niet, mijn ogen zullen het wel verkeerd zien. Ik bleef me veilig voelen en bleef doorgaan met wat ik bezig was. Niet schrikken, niet weglopen en niet verdedigen. Het was de eerste keer ooit dat ik opmerkte dat ik anders reageer dan de geijkte en ingebouwde reactie van vecht of vlucht bij het minste teken van gevaar. En als kers op de taart: mijn ogen gaven inderdaad foutieve informatie door. Ik was veilig! In feite was het de healthbar van het monstertje voor mij dat net bovenop mijn healthbar stond. Ik veilig, monstertje 2 seconden later dood! Buit voor mij.

Nu is dit relatief want zelfs als ik ingame doodval, gebeurd er in het echte leven niets met mij. Maar toch voelt dit voor mij als een mijlpaal. De eerste keer op een andere manier omgaan met gevaar. Even stilstaan bij het perspectief dat me geboden wordt en nagaan of de vlucht/vechtreactie hier noodzakelijk is. De eerste keer even ademen voor te reageren. Loslaten van die instinctieve reactie, heel even nadenken en dan pas reageren. Volgens mij is dat een les die ik in het verleden al ergens hoorde. Maar zo fijn dat dit nu ook gelukt is in een ervaring die mij normaal direct in instinctieve verdedigingsmechanismen jaagt.

Blij dat deze oude vos nog nieuwe trucs kan leren.