Gisteren een hele dag gewerkt aan het tuinhuis. Toen we dit huis kochten was het tuinhuis zelfs niet tuinhuis te noemen. Het was vroeger de werkplaats van een smid en de ruimte was vuil tot in elke voeg. Door het raam kon je niet kijken door de erin gesmolten ijzerresten. De muren hingen vol met jaren ijzer, stof, vuil, … We keerden de ruimte veelvuldig maar door het centimeters dikke stof kregen we enkel stoflong. Van afbreken was geen sprake want zo een immense ruimte achteraan in je tuin heeft potentieel.


Door de jaren heen werd meer en meer vuil verwijderd en werd de ruimte in onze hoofden: een binnenzwembad, een cinema, een feestzaal, …. Uiteindelijk hebben we de ruimte in twee delen gesplitst. Het achterste deel is tuinhuis en huist het tuingerief, de fietsen, werkgerei, ….Het eerste deel was jaren een multifunctionele ruimte voor onze tuinfeesten en BBQ’s. Maar echte afwerking van deze ruimte liet op zich wachten.


Drie jaar geleden plaatsten we houten panelen tegen de muren. Een nieuwe deur en een schuifraam werden geplaatst om licht binnen te krijgen. Opeens was de ruimte veel huislijker en nodigde uit om gebruik van te maken. Ik doopte het al snel om tot mijn meditatieruimte. Tegenwoordig spendeer ik meer en meer tijd in deze ruimte. Enerzijds mediteren en verder bloggen, lezen, denken, … Het is in realiteit mijn ontprikkelruimte. De plek waar geen stoorzenders zoals GMS en internet aanwezig zijn. Mijn lieve gezinsleden weten me hier enkel te storen in geval van nood. Mijn absolute hemel op aarde.


Toch bleef de ruimte erg ‘tuinhuis’ aanvoelen. De vloer bestond nog uit gewone daltegels die door jaren gebruik erg vuil waren. Een nieuwe vloer leggen kost ons meer dan ons lief is en was geen optie. Twee weken geleden besloten we om novylon op de vloer te leggen. Vorig weekend de ruimte leeg gemaakt en de vloer waar nodig bijgewerkt. Gisteren de novylon gelegd. Dat wil zeggen: eerst een vochtwerende laag tegen grondwater, dan een isolatielaag en dan novylon.


Nu is de ruimte eindelijk een volwaardige meditatieruimte. Er liggen drie meditatiematjes klaar voor gebruik. Boeddha is aanwezig om elke meditatie te ondersteunen. Er staat een tuinsalon om achteraf thee te drinken. En met de verwarming die aanstaat is het gezellig warm.


Door de jaren heen leer ik dat ik gelukkig ben door meer en meer op minder en minder te focussen. Meditatie, gamen, wandelen en vriendschap. Mijn meditatieruimte is een plek om de wereld aan de deur achter te laten en even in alle rust de batterijen weer op te laden.

mijn meditatieruimte