Iedereen weet dat ik al enkele jaren mediteer. Ik heb er mijn rust in gevonden. Maar naast mentale rust en een grote veerkrachtigheid bracht het ook enkele onverwachte voordelen met zich mee.

Omdat ik meer over meditatie en mindfulness wilde leren las ik enkele boeken. Een aantal van deze boeken raakt ook het boeddhisme en bijhorende levensvisie. Een van de dingen die ik las ging over de bodhisattva, een gelofte die als volgt luidt: hoe talloos de levende wezens ook zijn, ik beloof ze alle te bevrijden. Voor mij betekent dit dat ik echt wel geweldloos wil leven: ik wil geen leed berokkenen in deze wereld. Nu stond ik altijd al aan de zijde van geweldloosheid, maar tegenwoordig gaat het verder. Als ik geen leed wil berokkenen aan levende wezens, dan horen daar toch ook spinnen bij. Voor zij die niet mee zijn: ik heb een enorme schrik van spinnen. Maar tegenwoordig leer ik om de spin buiten te zetten in plaats van plat te slaan. En ik leer hierdoor weer minder angst van spinnen te hebben.

En wanneer je minder angst hebt van spinnen, dan durf je dus ook meer in het tuinhuis komen. Een hele ruimte die voor mij openstaat om te gebruiken. Ik richtte het eerste deel in als meditatieruimte/tuinkamer. Een werk van lange adem, maar ondertussen in gebruik. En ja, af en toe kom ik er een spin tegen, maar eigenlijk helemaal niet zoveel als ik verwacht had. Het is ondertussen mijn favoriete ruimte van het huis.

Gezien ik veel in de tuinkamer zit, komen mijn kinderen meer buiten. Ze willen dan in mijn buurt zijn en spelen in de tuin. Ik zit dan in de tuinkamer of op het terras. Meer buitenlucht, meer zonlicht en meer beweging voor mijn kids en mezelf. Volgens mij is dat een natuurlijk en gratis anti-depressiva.

En een evident voordeel. Door meditatie krijg ik meer veerkrachtigheid om met het leven om te gaan. En het leven beter kunnen hanteren wil zeggen dat ik minder moet vluchten uit deze wereld. Nu zijn er verscheidene manieren waarop mensen uit deze wereld willen ontsnappen: drinken, drugs, gokken, gamen, …. de ene manier al destructiever dan de andere. Mijn keuze ging uit naar gaming. Dus een kleinere drang om te vluchten leidt tot veel minder uren verdwijnen in een spel. Uren die ik dan kan vullen met veel nuttigere dingen, mediteren bijvoorbeeld. Maar ook sporten, lezen, spelen met mijn kids, …. Een veel gezondere invulling dan uren achter een PC zitten.

Gratis anti-depressiva, meer sport, meer zonlicht is het dan nog te verwonderen dat ik tegenwoordig ook beter slaap en minder nachtmerries heb? Nee toch.

Volgens mij is dat weer even genoeg lofzang over de voordelen van meditatie. Maar misschien nog even een belangrijk detail. Kostprijs meditatie: gratis.