De uitdrukking elk nadeel heeft zijn voordeel is iedereen wel bekend. Maar welke voordelen heeft de lockdown? Ik kan er wel enkele vinden.

Ik mag elke dag uitslapen, zalig! Dat is voor mij opstaan na 7 uur ’s morgens en zeker voor 8 uur. Zelf wakker worden en niet omdat de wekker gaat. Je eigen ritme volgen. Zeker iets waar ik van geniet deze dagen.

Elke ochtend tijd om te mediteren. Gewoon met een tas thee naar de tuinkamer trekken en op mijn meditatiekussen gaan zitten. Beginnen met een frisse mentale check-up. Om daarna te gaan ontbijten. Meestal gevolgd door een schrijfsessie. Mediteren, thee en schrijven. Volgens mij is dat het goede leven.

Jezelf beter leren kennen. Ik roep het van de daken, ik ben geen knuffelaar. Mijn eigen persoonlijke ruimte is groot en die bewaak ik fel. Maar ik begin te zien dat zelfs deze ruimte veranderlijk is. I would kill for a hug right about now! Maar gezien knuffels in deze dagen ook effectief moordend zijn, laat maar. Ik wacht wel tot het weer veilig is. Maar misschien moet de bewaking van persoonlijke grenzen dan maar wat soepeler worden. Een nieuwjaarsvoornemen is het niet, maar laten we het een lockdown-voornemen noemen. Zelfs in deze tijden, of misschien juist in deze tijden, is persoonlijke groei mogelijk.

Ik tel mijn zegeningen want iedereen in mijn gezin en ruime familie is nog gezond. Braafjes thuisblijven is en blijft de boodschap. Een thuis die netjes opgeruimd geraakt. Zelfs onze tuinkamer krijgt meer en meer vorm. Een project waar we al lang aan werken, maar gezien we nu veel tijd hebben, gaat het zienderogen vooruit. Een tuinkamer waar ik trouwens elke dag vertoef. Mediteren, schrijven, thee drinken, genieten. Het is mijn favoriete plek momenteel.

Gezien ik plotseling veel te veel tijd omhanden heb, ga ik ook dagelijks wandelen. Het heeft lang geduurd voor ik buiten durfde komen. Hoewel wandelen vanaf het begin toegestaan is, ik had toch angst. Nu doe ik een rondje van ongeveer een uur. Eerst langs de school van mijn zoon en dan door naar ToBe-kempen. Een mens heeft toch nood aan buitenlucht, zon, wind, ….

Nu veel van wat ik normaal deed niet meer mag, kom ik er ook precies achter waar ik van genoot en wat ik erbij nam omdat het ‘normaal’ was. Ik probeer nu voor mezelf te noteren wat de dingen zijn die belangrijk voor mij zijn. Dingen waar ik in de toekomst meer tijd in wil investeren. Eens te meer is de levensles: geniet van je dagen, want je weet niet wat de toekomst brengt. Met stip op één: mediteren (en dit delen met anderen). Maar dat kan voor niemand een verassing zijn.

Naast nadelen, zijn er dus ook voordelen. En hoewel ik deze soms ook vergeet wanneer de lockdown te klemmend voelt. Het is toch fijn om ze te benoemen en bewust te blijven te zien.