Foto: Marie Boven
D12 dobbelsteen

Het zijn moeilijke tijden voor de mensheid. Corona walst over de aarde en houdt mensen binnen. Ten tijde van onze ‘niet’ lockdown is het zaak om binnenshuis toch mentaal gezond te blijven. Ik zie op sociale media veel berichten passeren van mensen die het moeilijk hebben. Thuis werken combineren met de zorg voor kinderen die nu van thuis studeren. Geen evidentie.

En ieder huisje draagt zijn kruisje. Vele groepen hebben het in deze tijden extra moeilijk. Ikzelf en mijn gezin behoren tot de groep: mensen met autisme. Voor ons is deze situatie echt niet makkelijk.

Thuis bouw ik standaard structureel ontprikkelmomenten in. Wanneer mijn man werken is en mijn kinderen op school zijn, dan voorzie ik tijd om letterlijk tot rust te komen. Nu heel mijn gezin heel de dag thuis is, valt dit weg. Stress bouwt zich meer op in mijn hoofd.

Normaal ga ik regelmatig naar mindfulnessavonden. Gewoon zalig om in groep te mediteren en het brengt bijna een extase van rust in mijn geest. Maar nu, nu kan dat niet. Stress bouwt zich meer op in mijn hoofd.

Ons gezin wordt omringt door hulpverlening. En ook dit verandert in tijden van Corona-crisis. Nu ben ik super gelukkig dat de begeleiding wel doorgaat, maar veelal online. Dus weer verandering en veel vragen hierover. Stress bouwt zich meer op in mijn hoofd.
(En zakt ook omdat de beleiding nog steeds doorgaat, waarvoor mijn grote dank.)

Wat kunnen we dan WEL doen om te ontstressen. Wel ik raad ten zeerste aan om te stimmen! Stim, stim, stim, stim, ….. stimerdestim!

Wat is stimmen? Ik schreef er al een blog over. Je vindt deze hier:

https://www.marieboven.com/2019/08/29/stimming-het-mag/

Ik citeer even de definitie van stimmen vanuit deze blog:

Self-stimulatory behaviour, also known as stimming and self-stimulation, is the repetition of physical movements, sounds, words, or moving objects. …
Stimming is considered a protective response to over-stimulation, in which people calm themselves by blocking less predictable environmental stimuli, to which they have a heightened sensitivity. Another theory is that stimming is a way to relieve anxiety and other negative or heightened emotions.’ “

Voor mezelf heb ik enkele zeer duidelijke stims.

  • schrijven
    Schrijven helpt mij om de chaos in mijn hoofd wat structuur te geven. Ik schrijf dus veelvuldig. En daaraan gekoppeld heb ik een tweede stim: ik wil meestal delen wat ik schrijf. Zo is ook deze blog ontstaan.

In tijden van corona schrijf ik super veel. Stress verlaagt op deze manier in mijn hoofd.

  • Meditatie/mindfulness
    Ik mediteer tweemaal daags 20 minuten. Het is een andere manier om de chaos in mijn hoofd te structureren. Mild kijken wat er in mijn hoofd ronddwaald en het gewoon toelaten. Alles mag er zijn: happyness, verdriet, spanning, angst, zenuwen, stress, …

In tijden van corona mediteer ik waar mogelijk nog meer. Stress verlaagt op deze manier in mijn hoofd.

  • Wandelen
    Ik ga driemaal per week wandelen. Eigenlijk blijf ik veel liever thuis, maar mijn huisdokter zette met twee jaar geleden aan het wandelen. Het werd een gewoonte en tegenwoordig roept heel mijn lichaam om 20:00 uur heel luid: GA WANDELEN. Zelfs als ik mentaal geen zin heb, liever Netflix kijk, … mijn lichaam geeft in de avond een of ander signaal af wat mij drijft tot wandelen. En ik luister altijd braafjes. Maar goed ook want wandelen verlaagt de stress in mijn hoofd. Spijtig genoeg mijn enkel (weer maar eens) overbelast vorige week. Dus enkele dagen rust aan het inbouwen tot ik weer pijnvrij kan stappen. En daarna, als het nog mag, ga ik weer wandelen.

In tijden van corona plan ik waar mogelijk terug te gaan wandelen. Stress verlaagt op deze manier in mijn hoofd.

  • Gamen
    Het valt natuurlijk niet te verwonderen dat gamen de allerbelangrijkste stressverlager is. Gamen geeft mij de vrijheid om te ontsnappen aan deze wereld en mij geheel te verdiepen in een andere wereld waar corona niet bestaat. (Monsters, nucleaire rampen, zombies, pandemies, …. dat wel, maar geen corona). Het is mijn standaard ontsnapping als de wereld echt teveel wordt voor mij.

In tijden van corona game ik volop. Stress verlaagt op deze manier in mijn hoofd.

  • Mijn dobbelsteen
    Wanneer ik naar vergaderingen, afspraken, feestjes ga dan is stress steeds aanwezig. Ik probeer dan ook een dobbelsteen mee te nemen. Het ronddraaien van de dobbelsteen heeft een kalmerend effect. En ik zou ik niet zijn: het moet een D20 of D12 zijn. Dat is het juiste formaat dobbelsteen voor optimaal effect. Als je me dus ziet draaien met een dobbelsteen, dan weet je dat ik dit gebruik om mezelf te kalmeren.

In tijden van corona blijf ik mijn dobbelsteen gebruiken. Stress verlaagt op deze manier in mijn hoofd.

  • Uitstrekken van mijn armen/wapperen met mijn voeten. Tja, natuurlijk ook enkele meer gekende stims zitten tussen het lijstje. Ik strek mijn armen tot ze kraken. Ik wapper met mijn voeten om in slaap te kunnen vallen.

In tijden van corona vermeerdert dit gedrag. Stress verlaagt op deze manier in mijn hoofd.

Dit zijn de stims die mij het meeste helpen. Natuurlijk is dit lijstje niet volledig. Iedere persoon met autisme heeft zo zijn eigen methoden en stims.

Ik doe een oproep voor begrip in deze moeilijke tijden. Stim, stim en stim in deze tijden. Ik weet uit ervaring hoe stressverlagend het kan zijn. De enige beperking die ik wel adviseer is: zorg ervoor dat jij en je omgeving veilig blijven.

En daaraan gekoppeld.
Lieve medemensen, laat ons nu maar veelvoudig stimmen. Het lijkt misschien een beetje raar, maar het helpt zo veel om onze stress te verlagen.

Verandering is voor iedereen moeilijk, maar voor ons is het soms zo overweldigend dat we niet meer kunnen functioneren. Geef ons alle vrijheid om nu, nu het zo nodig is, onszelf te zijn.